Arama motoru Google, Cumhuriyet'in 90. yılına özel doodle ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı. Google'ın yaptığı 'doodle'da bayraklarla süslenmiş okul ve ellerinde bayrak bulunan öğrenciler yer alıyor.
Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet'in Onuncu Yıl Kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, Cumhuriyet Bayramı'nı en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.
Cumhuriyet'in ilanı
İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos'ta ilk toplantısını yaptı ve 13 Ekim'de Ankara, başkent ilan edildi. Bu dönemde Atatürk, egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başlamıştı. Atatürk, 28 Ekim akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı ve "Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz," dedi.
29 Ekim günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan "Cumhuriyet" önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdi. Meclis önergeyi kabul etti ve böylece Türkiye Devleti'nin yeni yönetimi biçimi Cumhuriyet, yeni ismi "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak belirlendi. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu. Halk da cumhuriyetin ilanını sevinç ve coşku ile karşıladı.
Cumhuriyet Bayramı'nın kabul edilmesi
Cumnuriyet'in ilan edilişi aynı gece atılan 101 pare top ile kutlandı. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlandı.
2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerildi. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan'da karara bağlandı. 19 Nisan'da ise Cumhuriyet Bayramı teklifi TBMM tarafından kabul edildi. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder